Η “εξίσωση” στείρωση ίσον αύξηση του βάρους αποτελεί μύθο. Όντως, τα ζώα μετά τη στείρωση έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο φαγητό και για αυτό σε περιπτώσεις όπου δεν δίδεται η πρέπουσα προσοχή από τον ιδιοκτήτη στη διατροφή του ζώου παρατηρείται αύξηση του βάρους του.

doctor-dog

Παρόλ’ αυτά, αν ο ιδιοκτήτης ελέγχει την ποσότητα του φαγητού που δίνει στο ζώο του και φροντίζει ώστε να του παρέχεται η ευκαιρία για άσκηση -κάτι που όλοι οι ιδιοκτήτες και σε όλες τις περιπτώσεις οφείλουν να κάνουν-, τότε το ζώο δεν παίρνει επιπλέον κιλά. Αν χρειαστεί, υπάρχουν ειδικές τροφές για στειρωμένα ζώα, που βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού τους βάρους.

Υπάρχει επίσης η φήμη ότι μετά τη στείρωση το ζώο χάνει το κέφι του για παιχνίδι, γίνεται λιγότερο δραστήριο και αλλάζει ο χαρακτήρας και η διάθεσή του. Οι αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσει κανείς αφορούν κατ’ ακρίβειαν τη συμπεριφορά του ζώου προς τα ζώα του ίδιου φύλου και είναι προς το καλύτερο, δηλαδή μειώνεται η όποια επιθετικότητα από αρσενικούς προς άλλους αρσενικούς σκύλους και η τάση τους για περιπλάνηση προς αναζήτηση θηλυκών σκύλων χάνεται. Η φιλική τους διάθεση προς τον άνθρωπο δεν αλλάζει.

Οι στειρωμένοι γάτοι γίνονται πιο ήρεμοι, αφού πλέον δεν παρουσιάζουν οίστρο, και δεν προκαλούν το πρόβλημα του “ψεκάσματος” του χώρου.