adopted-rescue-dogΑσφάλεια και κατοχή σκύλου

α. Σε όλα τα σκυλιά τοποθετείται μικροτσίπ πριν την υιοθεσία. Σύμφωνα με τον περί Σκύλων Νόμο, η σήμανση του ζώου είναι υποχρέωση κάθε ιδιοκτήτη (Άρθρο 9). Εσείς είστε υπεύθυνοι για την εγγραφή του σκύλου σας στο δήμο της περιοχής σας και για την πληρωμή του ετήσιου τέλους κατοχής σκύλου. Επιβεβαιώνετε επίσης ότι το καρτελάκι που σας έχει δοθεί από το P.A.W.S με το όνομα του ζώου (nametag) και το τηλέφωνό σας θα τοποθετηθεί στο κολάρο του.

β.Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να κρατήσετε το κατοικίδιό σας, είστε υποχρεωμένοι να το φροντίζετε μέχρι να βρεθεί για αυτό, είτε μέσω εσάς είτε μέσω του P.A.W.S., μια νέα οικογένεια. Η εγκατάλειψη κατοικιδίου συνιστά ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τον περί Σκύλων Νόμο (Άρθρο 18) και με το μικροτσίπ εσείς θα βρεθείτε ενώπιον του νόμου.

γ. Σε περίπτωση που το ζώο χαθεί ή αγνοείται, οφείλετε να ενημερώσετε την Αστυνομία και το δήμο της περιοχής σας εντός 24 ωρών.

Βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη:

α. Σε περίπτωση που το ζώο ασθενήσει ή τραυματιστεί, οφείλετε να επισκεφθείτε κτηνίατρο.

β. Το κατοικίδιο θα πρέπει να εμβολιάζεται με δικά σας έξοδα μια φορά το χρόνο και να αποπαρασιτώνεται τρεις φορές το χρόνο στο κτηνίατρό σας.

γ. Στο κατοικίδιο πρέπει να τοποθετείται ειδική αμπούλα για τσιμπούρια και ψύλλους δύο φορές το χρόνο. Σε περίπτωση που το ζώο ζει στην αυλή, συστήνουμε τη χρήση ειδικού κολάρου ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

δ. Σε περίπτωση που ο σκύλος εκδηλώσει μετά την υιοθεσία κάποια ασθένεια που δεν προϋπήρχε, ο P.A.W.S. δεν φέρει καμία ευθύνη. Ωστόσο, δεσμευόμαστε να σας παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη.

Συνθήκες διαβίωσης:

α. Το κατοικίδιο μπορεί να ζει μέσα στο σπίτι ή στην αυλή σε περιφραγμένο χώρο (το ύψος του φράχτη υπολογίζεται αναλόγως του μεγέθους του ζώου και της συμπεριφοράς του). Αυτές είναι οι μόνες αποδεκτές επιλογές. Σύμφωνα με τον περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμο (Άρθρα 5, 6), το κατοικίδιο δεν επιτρέπεται να είναι μονίμως αλυσοδεμένο σε κοντό λουρί που περιορίζει τις κινήσεις του, κλειδωμένο σε μικρό κλουβί, σε μπαλκόνι ή ταράτσα ή σε τουαλέτα/μπάνιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος σύμφωνα με το νόμο να του παρέχει τη δυνατότητα εκγύμνασης (βόλτα δύο φορές τουλάχιστον τη μέρα).

β. Σε περίπτωση που θα έχετε το κατοικίδιό σας στην αυλή, πρέπει να του παρέχετε τις κατάλληλες συνθήκες. Το σπιτάκι του σκύλου ή του γάτου σας πρέπει να είναι σε χώρο με σκέπαστρο και σκιά. Οφείλετε να φροντίζετε ώστε το νερό του να είναι πάντα καθαρό και να το αλλάζετε καθημερινά.

γ. Συμφωνείτε να σας επισκεφτεί μέλος του P.A.W.S. σε λογική χρονική στιγμή για να ενημερωθεί για τις συνθήκες διαβίωσης του σκύλου. Αν οι συνθήκες δεν είναι ικανοποιητικές, το P.A.W.S. σύμφωνα με το νόμο έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Αν δεν συνετιστείτε με τις υποδείξεις τους, έχουν το δικαίωμα να απομακρύνουν το σκύλο από τις εγκαταστάσεις σας.

Στείρωση: Το ζώο που υιοθετείτε είναι κατά πάσα πιθανότητα πρώην αδέσποτο ή εγκαταλελειμμένο.Όλα τα ζώα προς υιοθεσία στειρώνονται προηγουμένως, για να μη χρησιμοποιηθούν για εκτροφή. Σε περίπτωση που είναι πολύ μικρής ηλικίας συμφωνείται με τον νέο ιδιοκτήτη η περίοδος κατά την οποία θα γίνει η στείρωση. Σε περίπτωση που αρνηθείτε να προχωρήσετε με τη συμφωνημένη στείρωση, το P.A.W.S. έχει το δικαίωμα να πάρει πίσω το ζώο.

Εκπαίδευση σκύλου:

α. Βεβαιώνετε ότι θα παρέχετε στο σκύλο την κατάλληλη εκπαίδευση μετά την υιοθεσία, ώστε να έχει φυσιολογική ζωή δίπλα σας. Από τη μέρα που υιοθετείτε το σκύλο είστε απολύτως υπεύθυνοι για την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά του.

β. Αντιλαμβάνεστε ότι το συνεχές γαύγισμα μπορεί να υπόκειται σε νόμιμη καταγγελία και πρόστιμο. Είναι δική σας ευθύνη να εκπαιδεύσετε κατάλληλα το σκύλο και χωρίς τη χρήση βίας, ώστε να αποφύγετε το συνεχές και ενοχλητικό γαύγισμα.

“Δεν υπάρχουν κακά σκυλιά, μόνο κακοί ιδιοκτήτες”